ДА БИ ЧОВЕК ДУГО ЖИВЕО МОРА И ДА ОСТАРИ

Хтео неко или не човек се роди. Исто тако када дође време, хтео неко или не човек умре. Све оно што се деси између је живот.

Као што сунце раном зором излази из мрака тако и човеков живот полако али сигурно назире своје темеље и путеве. Кап која излази из камена представља и личи на живот. Мала, нежна, бистра, слабашна крене са свог извора у поточић, у чудан свој животни ток. Човеков животни ток је брз, кривудав кaо Морава, и можемо да га поделимо на три дела. У првом делу човек се формира, расте и учи. Први пут се сусреће са грешкама, успесима и љубавима. У другом делу човек напорно ради, формира породицу и жели да стекне славу и богатство. У овом делу човек доживи највећа разочарења, неуспехе, несреће а здруге стране велику срећу, радост и богатство. Ко преживи овај део улази у мирнији, бољи и лепши део. Као што кап пређе свој ток и улије се у језеро или море тако и човеков животни ток уђе у своју старост. То је човеково најзрелије доба. Ту човек сагледава и преслишава свој живот. Види да није у животу задовољство, у стеченом богатству , кулама и градовима, успесима и неуспесима већ оно што је имао на почетку здрав, чист и голи живот. Зато је човек најсрећнији и најзадовољнији ако је задовољан оним што је имао и има.

Највише ми се свиђа како каже наш велики писац Душан Радовић,“ Јесте живот леп, али никад цео, увек му је  лепши онај први део.“

Јован Митровски, 6. Разред, ОШ „4. Октобар“, Глогоњ

Рад освојио друго место.