Настава и учење на даљину

Драги ученици и родитељи,

У условима када сви морамо да останемо код куће и избегавамо контакте са другима ускраћено нам је много тога (одлазак у школу, дружење, игра са другарима, слободно кретање напољу, одлазак у биоскоп, прослава рођендана са другарима…). Чак и у овим околностима, важно је да се што боље осећамо, тако што ћемо се сви заједно потрудити да:

  • Бринемо о свом здрављу и хигијени. Штитимо себе и друге тако што остајемо код куће. Организујемо своје време које проводимо у кући (учење, игру, одмор). Бринемо о својим најближима и драгим особама тако што ћемо их позвати телефоном, питати их како су, разменити лепе речи или шаљиве поруке преко друштвених мрежа и апликација за четовање.

Верујем да бисте сви данас радије били у школи, учили заједно са својим другарима и наставницима, играли фудбал, ластиш у школском дворишту, тапкали сличице, делили ужину, славили рођендане, организовали дан замене улога, журке Ученичког парламента… Данас и наредних дана ви, ваши другари и ваши наставници остајете код куће и трудите се да, најбоље што знате у овом тренутку, наставите школску годину наставом и учењем на даљину.

Сигурно је свако од вас до сада био у ситуацији да изостане из школе више дана, знате да су се тада наставници и ваши другари потрудили да не пропустите то што се тих дана радило у школи, преносили су вам шта су радили на часу и шта имате за домаћи. Сада, када сви учимо од куће, ваши наставници вам шаљу поруке, лекције, упутства за учење и задатке који служе како би они и ви проверили да ли сте све добро разумели и научили. Веома важно је да пратите упутства наставника, редовно учите и радите задатке. Вероватно се питате како ће наставници оцењивати ваш рад од куће. Одговор је да, наставници редовно прате дописивање са вама и вашим родитељима, прикупљају ваше радове, питања и коментаре – све то је ваша активност у настави, резулати учења, мотивација за рад, који се оцењују и када имате наставу у учионици. Оцене ће бити изведене на основу свега што радите у настави на даљину и резултата које постижете. Знам да вам је тешко када немате помоћ другара и наставника у учионици, зато вам дајем неколико корисних савета за учење:

  • Свакодневно будите на вези са вашим наставницима и пратите њихова упутства (проверавајте вашу електронску пошту, СМС и Вибер поруке – самостално или уз помоћ родитеља, старијег брата, сестре…).
  • Када пратите часове на даљину, добијате материјал, упутства и задатке од наставника према недељном распореду који сте добили од одељенских старешина, у вашој свесци за школски рад упишите датум и наслов, хватајте белешке као и када сте у учионици.
  • Када користите уџбеник, прво пажљиво прочитајте лекцију у целини, потом са другим читањем подвуците оно што је најважније, хватајте белешке, поновите лекцију (са затвореном књигом), урадите постављене задатке како бисте проверили да ли сте добро разумели градиво. Будите креативни, представите симболима (цртежима) текстове који се теже памте (дефиниције, песмице..).
  • Ако нешто нисте разумели, бележите питања, не стидите се да их поставите вашем наставнику, јер ни једно питање није ни смешно ни глупо. Кроз питања и недоумице, решавате проблеме и тако најбоље учите.
  • Трудите се да будете самостални у учењу, тражите помоћ од родитеља само када вам је она потребна, а на крају учења обавестите родитеље да ли сте успешно завршили учење или је потребно да, ако не можете сами, заједно пошаљете поруку наставнику и затражите помоћ.

У наредним данима ћу писати како да време проведено код куће учините што забавнијим и лепшим за себе и своје укућане, како да се заштитите од штетних садржаја на интернету, како да ученици осмог разреда изаберу средњу школу и будуће занимање и још много занимљивих тема.

У своје име, име мојих колега наставника и директора школе захваљујем се свим ученицима и њиховим родитељима на сарадњи и помоћи у овој, за све нас, новој ситуацији. Будите добро и здраво, радујем се поновном сусрету са вама у школи.

Срдачно,

Педагог Станојка Урошевић